De Groote Oorlog in het Hageland

Necropolis in Grimde

Over deze uitstap

Tijdens deze tocht gaan we op zoek naar sporen van de eerste wereldoorlog in Oost-Brabant en het Leuvense. In de beginperiode van die oorlog zijn de steden en dorpen tussen Demer, Dijle en Gete gedurende enkele weken het centrum van de wereldgeschiedenis. Een verpletterende, goed georganiseerde Duitse oorlogsmachine walst begin augustus 1914 door onze contreien op doortocht naar aartsvijand Frankrijk.

Ze worden verrast door het felle verzet van de soldaten uit het Belgische leger.

Tot oktober 1914 zullen Duitse legers in het Hageland strijd moeten leveren met Belgische troepen; eerst in Halen, Budingen, Orsmaal, Sint-Margriete-Houtem en Grimde bij Tienen (Gete-Linie), later te Aarschot en aan de Dijle bij uitvallen uit de forten van Antwerpen.

Heel wat jonge, onervaren soldaten laten hierbij het leven.

Nu nog zijn er sporen van dit gewelddadig treffen in het landschap terug te vinden. Een tocht langs slagvelden van Halen (museum), en Sint-Margriet-Houtem (militaire begraafplaats) en de kerk-necropolis van Grimde staat op het programma. Maar we besteden ook expliciet aandacht aan de martelarensteden Aarschot en Leuven waar de Duitsers hun woede koelden op de burgerbevolking.

Met twee verschillende tochten door onze streek brengen we de militaire en burgerlijke gebeurtenissen van die periode in herinnering. Tussendoor kan je bekomen van de oorlogsverhalen door te genieten van de mooie landschappen en de authentieke dorpen.

Meer informatie of reserveren?

Contacteer ons hier

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...