Met de ‘Walenzak’ naar het Zuiden

Seizoenarbeider, Rillaar © Toerisme Vlaams-Brabant

Over deze uitstap

De uitzichtloze situatie van de arme Hagelandse boer drijft hem vanaf het midden van de 19e eeuw noodgedwongen naar o.m. de seizoensarbeid, dit voornamelijk op de Waalse bietenakkers. Een eeuw lang zwoegden ze in vaak erbarmelijke omstandigheden en droegen zo bij tot meer welstand in het Hageland. Deze uitstap is een veelzijdige ontdekkingstocht door het heuvelachtige Hageland en het glooiende Haspengouw aan beide kanten van de taalgrens. Het leven en werk van de Hagelandse seizoenarbeider is er als een rode draad doorheen geweven.

Voormiddag

Toelichting bij de beelden van de seizoenarbeider in Rillaar en van de bezembinder in Schoonderbuken. Langs pittoreske Hagelandse dorpjes richting Haspengouw. Ontdek een verrassend heuvellandschap en de vruchtbare leemstreek met eindeloze akkers en imposante vierkantshoeven. Ontdek de monumentale abdij-tiendenschuur van Neerlanden onderweg naar Landen waar we de Molen van Rufferdingen bezoeken.

Namiddag

Via Sinte-Gitter, Neerwinden en de Kasteelhoeve van Wange, geniet je van het zicht op de Koningsmolen, de cichorei-ast en de vistrap op de Kleine Gete te Eliksem. Bezoek aan het prachtige Romaanse kerkje-met-crypte te Orp-le-Grand. Rijd door de schilderachtige vallei, o.m. langs de abdijhoeve La Ramée. Eindig, na een korte wandeling in Hoegaarden op een gezellig terras of in de toontuinen.

Meer informatie of reserveren?

Contacteer ons hier

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...