Streekwandeling Houwaart

Verken het Hageland onder leiding van een ervaren Hagelandgids. Onze ambassadeurs nemen je op sleeptouw in de twintig Hagelandse gemeenten. Alle wandelingen starten om 14 u en duren ongeveer 3 uur, tenzij anders aangegeven. Draag ook best aangepast stevig schoeisel, want veld- en boswegeltjes kunnen soms modderig zijn.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Streekwandeling Houwaart

10/08/2022 van 14:00 tot 17:00

Houwaart, waar “Concience thuis was”, ligt gevat tussen twee Hagelandse heuvelruggen. Het is een langgerekt dorp, onder Aarschot ,deel uitmakend van Tielt-Winge in Vlaams-Brabant.

Sinds midden jaren zeventig van vorige eeuw plantte men in groten getale op de Houwaartseberg wijnstokken aan. En met succes heeft men intussen een aantal wijnboeren die een variatie aan wijndruifsoorten over een achttal hectaren exploiteren. De Hagelandse wijn heeft zijn plaats ontdekt en heeft Houwaart zijn stambeeld “de Hagelander” als erkend wijndorp verdiend.

Door zijn welhaast verdoken ligging heeft het dorp nog iets van zijn authenticiteit bewaard, met zijn Sint-Denijskerk en zijn pastorie rond de ruime “dries” van de dorpskern.

In september trok in het verleden jaarlijks een processie van de dorpskerk naar de O.L.V. Roeselbergkapel uit 1789 . Deze werd door de familie de Troostembergh, van het nabije domein Kleerbeek, hersteld na WO I, en in 1961 vergroot. Roeselbergkermis was wijd en zijd in de streek gekend was.

Houwaart bevat in deze omgeving het grootste brongebied van de Motte, een aftakkingsbeek van de Demer, die uitmondt net voor Aarschot en voornamelijk Rillaar bevloeit. Het vormt er het 500 hectaren Walenbos, een groots jong natuurgebied uit het Demerbekken.

De wandeling tracht de bijzonderste deelfacetten van het dorp te omkaderen, in een afwisselend landschap van hoogten en laagten rond zijn dorpsplein. Er wordt stilgestaan bij enkele voorname dorpskapelletjes, met in het bijzonder bij “O.L.V. ter Stokskens”, een oud bedevaartsoord op de Roeselberg op beeweg van Leuven naar Scherpenheuvel.

Gegevens

Datum:
10/08/2022
Tijd:
14:00 tot 17:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Vertrekpunt: Sint-Denijskerk, Houwaart, Tielt-Winge
Haldertstraat, 24
Houwaart, 3390 België
+ Google Maps

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...