Streekwandeling Bierbeek. Een rijke geschiedenis tussen kerk en kouters.

Verken het Hageland onder leiding van een ervaren Hagelandgids. Onze ambassadeurs nemen je op sleeptouw in de twintig Hagelandse gemeenten. Alle wandelingen starten om 14 u en duren ongeveer 3 uur, tenzij anders aangegeven. Draag ook best aangepast stevig schoeisel, want veld- en boswegeltjes kunnen soms modderig zijn.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Streekwandeling Bierbeek. Een rijke geschiedenis tussen kerk en kouters.

10 juli 2024 van 14:00 tot 16:30

€3

Bierbeek wordt voor het eerst vermeld in 1034 als ‘birbais’: ‘bier’ komt van het oudgermaanse woord birnu = op beer gelijkende modder of birka = berk. Bierbeek betekent dus: ‘modderige beek’ of ‘berkenbeek’.

Bierbeek heeft een zeer oude geschiedenis. Ontstaan in het graafschap Brunerode werd het in de 12de eeuw door de Leuvense hertog ingelijfd. Het is gelegen aan de rand van Meerdaalbos dat recent deel uitmaakt van de Brabantse wouden. De heren van Bierbeek behoorden tot het Brabantse topkader en hadden verspreid over het zuiden van Brabant vele eigendommen met zwaartepunt in Bierbais (Hévillers in Waals-Brabant) en Bierbeek.
De bekendste telg van het geslacht van Bierbeek is de Zalige Walter van Bierbeek, die als ridder deelnam aan de Kruistochten en in 1183 intrad in de Cistersiënzerabdij te Himmerod. Naast de romaanse Sint-Hilariuskerk vind je een gedenksteen voor hem.

Het dorp ligt langs de vallei van de Molendaalbeek op de scheiding van Hageland en Haspengouw. De laat Romaanse Sint-Hilariuskerk torent boven het dorpscentrum uit. Even rijk als de uitgestrekte leemgronden getuigen Romeinse villa’s en latere vierkanthoeves van een winstgevend landbouwverleden, veelal te danken aan de activiteiten van grote abdijen, vooral deze van Villers-la-Ville.
Bierbeek telt kilometers holle wegen. Deze ontstaan door uitslijting van het veld door het verkeer van voetgangers, lastdieren en paardenkarren. Nu vormen ze naast recreatieve wegen als het ware een microkosmos met soms erg zeldzame planten.

Op onze wandeling maken we kennis met verschillende sporen van dit rijke verleden.

Gegevens

Datum:
10 juli 2024
Tijd:
14:00 tot 16:30
Kosten:
€3

Organisator

Hageland gidsen
Telefoon
+32 (0)475 41 92 02
E-mail
info@hagelandgidsen.be

Locatie

De Borre
Speelpleinstraat 10
Bierbeek, België
+ Google Maps

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...